Napisal kmica-admin Dne 22. Avg 2019 0 Komentarjev

Jon Judež se je udeležil Mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike IOAA 2019. V dopisu se je zahvalil AD Kmica, še posebej Darko Kolarju in Roku Vogrinčiču, za pomoč pri pripravah. Jon je bil pohvaljen na zaključni slovesnosti, kar je izjemen uspeh. Čestitamo mu in mu želimo uspešen študij fizike.

Zapisal: Dr. Renato Lukač

Fotografiji: Martina Judež in IOAA

 

Spoštovani člani AD Kmica!
Rad bi se zahvalil AD Kmica za izposojo rdečega Dobsona, teleskopa, s katerim sem se marca pripravljal in udeležil Messierjevega maratona na Trnovem nad Novo Gorico, ki je bil del izbirnega postopka za uvrstitev v ekipo za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike. To je bil moj prvi tovrstni dogodek in vesel sem, da sem uspel najti kar 98 od 110 objektov iz Messierjevega kataloga. Bila je res navdihujoča izkušnja, zato sem prepričan, da se bom dogodka tudi v prihodnje še udeležil. Zahvaljujem se tudi Darku Kolarju za dragocene nasvete pred maratonom.

Ker v šoli nismo imeli organiziranih priprav za tekmovanje iz astronomije, sem bil še toliko bolj vesel, ko sem našel odličnega astronoma Roka Vogrinčiča, s katerim sem se večkrat srečal v Ljubljani. Kadar so se mi porodila astronomska vprašanja in izzivi pri nalogah, si je vedno vzel čas zame in mi na razumljiv ter strokoven način razlagal fizikalno ozadje pojavov. Pomagal mi je razširiti moje znanje na področju astrofizike ter me usmerjal in spodbujal pri mojem napredovanju. Zares se je izkazal kot mentor v najvišjem pomenu besede in verjamem, da bova v prihodnje še sodelovala.

Presrečen sem, da sem se kot prvi uvrstil v slovensko ekipo za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike IOAA 2019. Spomnim se trenutka, ko sem prvič pogledal skozi vaš rdeči Dobson in se zavedel, da je to smer, v katero me neustavljivo vleče. Na olimpijadi, ko sem tekmoval in se družil z astronomi in astronomkami iz vsega sveta, pa sem zares spoznal, da je raziskovanje vesolja to, kar želim početi v prihodnosti. Hvaležen sem, da sem dosegel častno omembopohvalo za dosežek in na zaključni slovesnosti na odru poleg predstavnikov največjih svetovnih velesil v astronomiji in astrofiziki, lahko ponosno razprostrl slovensko zastavo. Tako sem na najlepši možen način končal svojo tekmovalno pot, saj jeseni odidem na študij fizike, smer astronomija na FMF v Ljubljano.

Jon Judež

Comments are closed.

Accessibility