Napisal kmica-admin Dne 12. Jul 2019 0 Komentarjev

Aktiv fizike in informatike je v sodelovanju z AD Kmica s prireditvijo “Noč pod zvezdami” obeležil 100 letnico GMS. Prisotne sta pozdravila ravnatelj Roman Činč in predsednik AD Kmica pom. akad. prof. dr. Mitja Slavinec. Prireditev je povezoval pom. akad. dr. Renato Lukač.

Pom. akad. prof. dr. Andreja Gomboc je profesaorica astrofizike na Univerzi v novi Gorici. Odgovarjala je na izbor vprašanj, katera so ji postavili udeleženci Naravoslovnega tabora Gimnazije Murska Sobota in udeleženci Astronomskega tabora Kmica 2019.

Pom. akad. dr. Primož Kajdič je znanstvenik in raziskovalec v Mehiki. Predaval je o vremenu iz vesolja, predvsem o tem kako vpliva Sonce na razmere na Zemlji. Opisal je aktivnost Sonca in vpliv sončevega vetra na Zemljo.

Rok Vogrinčič je podiplomski študent astrofizike. Opisal je nastanek Zemlje in oceno za njeno starost. Predstavilil je, kako so ugotovili, da je Zemlja okrogla in dodal nekaj o letnih časih. Posebej se je posvetil naši zvesti spremljevalki Luni in nebesnim pojavom, s katerimi nam ta občasno postreže, ter Soncu.

Darko Kolar je dodiplomski študent astrofizike. Predstavil je vplive vesolja na razmere za življenje na Zemlji. Pri tem je zajel poleg Sonca še planete, asteroide, komete in supernove. Izpostavil je nekaj pomembnejših dogodkov, ki so vplivali na razvoj življenja in Zemlje kot ju poznamo danes.

Vsi predavatelji so bili nekoč dijaki Gimnazije Murska Sobota in se radi odzovejo povabilom gimnazije za gostovanje.

Po predavanjih smo izkoristili jasno noč. Darko Kolar je vodil astronoska opazovanja. S štirimi teleskopi smo dodabra spoznali skrivnosti nočnega neba.

Zapisal: dr. Renato Lukač

Fotografije: Ivica Glavak

You must be logged in to post a comment.

Accessibility