Napisal kmica-admin Dne 27. Jun 2022 0 Komentarjev

V okviru raziskovalnega tabora KMICA 2022 bodo na OŠ Gornji Petrovci predavanja, ki so odprta za javnost in ste na njih vabljeni ljubitelji astronomije.

Ponedejek 27. 6. 2022 ob 19:00, Rok Vogrinčič: Nebo nad nami
V predavanju bomo govorili o Zemlji, Luni, Soncu in o astronomskih pojavih, ki jih pogosto srečamo v naravi. Spoznali boste kako in kdaj je nastala Zemlja, kako so izmerili njeno velikost, zakaj vidimo z Zemlje vedno isto stran Lune, zakaj sveti Sonce in odgovore na še marsikatero drugo zanimivo astronomsko vprašanje. Predavanje traja 45 minut.

Torek 28. 6. 2022 ob 19:00, Darko Kolar: Črne luknje
Črne luknje so eni izmed najbolj fascinantnih a hkrati tudi najbolj misterioznih objektov v vesolju. Skozi predavanje bo predstavljen nastanek črnih lukenj in fizikalni zakoni, ki narekujejo naravo le teh, ogledali pa si bomo še pomembnejša zgodovinska odkritja iz raziskovanja črnih lukenj.

Sreda 29. 6. 2022 ob 19:00, Jurij Šumak: Odkrivanje eksoplanetov
Eksoplaneti so ena izmed mlajših in vročih tem na področju astronomije. Pogledali si bomo zgodovino in metode odkrivanja eksoplanetov, pomen njihovih odkritij ter pogoje za njihovo naseljivost. Predavanje traja 45 min.

Petek, 1. 7. 2022 ob 19:00, Prof. dr. Andreja Gomboc: Astrofizikalni tranzienti
Ob pogledu na z zvezdami posuto nočno nebo se marsikomu zazdi, da je vedno enako. Razen sprememb povezanih z dnevnim vrtenjem neba in letnimi časi, so zvezde na nebu videti večne, njihov razpored v vzorce – ozvezdja – pa nespremenljiv.
Kako zelo spremenljivo je nočno nebo, se pričenjamo zavedati šele v zadnjih desetletjih, ko nam tehnološki napredek omogoča opazovanja, ki pokrivajo velike dele neba. Sodobna astronomska opazovanja odkrivajo mnoge vrste kratkotrajnih, t.i. tranzientnih objektov kot so supernove, plimska raztrganja zvezd v bližini črnih lukenj in dogodki gravitacijskih valov. Po ocenah bo Observatorij Vere Rubin, ki bo pričel z delovanjem leta 2024, vsako noč zaznal milijone astrofizikalnih tranzientov.

You must be logged in to post a comment.

Accessibility