Napisal kmica-admin Dne 17. Nov 2022 0 Komentarjev

Astronomsko društvo Kmica vas v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije vabi na festival Inovativnost Znanost in Ustvarjalnost Mladih, ki bo od 22. do 25. novembra 2022 v Maximusu. Festival se bo tradicionalno pričel z astronomskim predavanjem:

VRSTE TELESKOPOV,
(Darko KOLAR)

ki bo v torek, 22. novembra ob 18:30 uri na Gimnaziji Murska Sobota, Šolsko naselje 12 v predavalnici 019. Po predavanjih bodo v primeru ugodnega vremena

ASTRONOMSKA OPAZOVANJA.

Vljudno vabljeni.

Povzetek predavanja
Spekter svetlobe oziroma elektromagnetnega valovanja pokriva široko območje valovnih dolžin. Naše oči lahko opazujejo le dovolj svetle objekte v ozkem območju vidne svetlobe. Pri opazovanju vesolja v celotnem spektru svetlobe si tako pomagamo s teleskopi, ki zberejo več svetlobe in tako opazimo tudi temnejše objekte, hkrati pa lahko teleskope tudi optimiziramo za opazovanja pri različnih valovnih dolžinah.
Skozi predavanje bo predstavljen spekter elektromagnetnega valovanja ter vrste teleskopov, ki jih uporabljamo za opazovanja v določenih območjih valovnih dolžin. Predstavljeni bodo tudi pomembnejši teleskopi skozi zgodovino in njihov doprinos na področju astronomije.

You must be logged in to post a comment.

Accessibility