Napisal kmica-admin Dne 28. Jun 2023 0 Komentarjev

V ponedeljek 26. junija se je na OŠ Gornji Petrovci začel tradicionalni Astronomski mladinski raziskovalni tabor Kmica 2023, ki bo trajal do sobote 1. 7. 2023.
V času tabora vas vabimo, da se v jasnih nočeh udeležencem pridružite med nočnimi opazovanji, ob večerih pa na zanimivih astronomskih predavanjih.

Ponedejek 26. 6. 2023 ob 19:00, Darko Kolar: Kemično označevanje (Chemical Tagging). Povzetek: Tehnika kemičnega označevanja uporablja zastopanosti posameznih elementov v zvezdnih fotosferah za iskanje zvezd, ki so se nekoč rodile v isti razsuti kopici. V predavanju bo najprej opisano rojevanje novih zvezd, sledila bo predstavitev spektroskopije – vede, ki na podlagi opazovane svetlobe iz zvezd določi zastopanosti posameznih elementov v le-teh, na koncu pa bo predstavljena še tehnika kemičnega označevanja z nekaj primeri uspešne implementacije. Predavanje traja 45 minut.

Torek 27. 6. 2023 ob 19:00, Jurij Šumak: Zemlji nevarni asteroidi
Povzetek: Opisal bom, kako detektiramo Zemlji nevarne asteroide, kako se klasificira asteroide ter bom predstavil različne zanimive metode preprečitve trka z Zemljo. Nekatere bolj hollywoodske, druge bolj znanstvene.

¤ Sreda 28. 6. 2023 ob 19:00, Mario Pezer: Temna snov
Povzetek: V vesolju je ogromno snovi, ki nam ni vidna. Več kot stoletje nazaj so astronomi ugotovili, da je take nevidne snovi veliko več, kot so je pričakovali. Danes smo prepričani, da mora razen običajne ne-svetleče snovi obstajati še ogromna količina druge snovi, ki ji pravimo temna snov. V predavanju bomo naredili pregled iskanja temne snovi, njenih znanih karakteristik in kandidatov, ki se danes raziskujejo.

Petek 30. 6. 2023 ob 18:00, Zaključno slavnostno predavanje
Povzetek sledi kmalu.
Vljudno vabljeni in lep astronomski pozdrav
pom. akad. dr. Mitja Slavinec
predsednik AD Kmica

You must be logged in to post a comment.

Accessibility