Napisal kmica-admin Dne 21. Mar 2018 0 Komentarjev
Spoštovani!
V skladu s statutom Astronomskega društva Kmica sklicujem
REDNO LETNO SKUPŠČINO,
ki bo v petek, 23. marca ob 18. uri na Gimnaziji Murska Sobota (fizikalna učilnica 019), Šolsko naselje 12, Murska Sobota.
 
Po skupščini predvidoma okrog 19. ure sledita predavanji:
OPAZOVANJE POPOLNEGA SONČEVEGA MRKA S POMOČJO RADIJSKEGA SPREJEMNIKA
Rok VOGRINČIČ
Popolni Sončev mrk proizvede kratkotrajne, vendar močne spremembe jakosti EUV (Ekstremno Ultra-vijolično) sevanja, ki prihaja s Sonca. V Zemljini ionosferi pride zato do nenadne spremembe koncentracije elektronov, katerih efekt lahko zaznamo na spodnjem, D-sloju ionosfere. Ta služi kot odbojni sloj za VLF (Very Low Frequency, 3 – 30 kHz) radijsko valovanje, ki ga oddajajo številni VLF oddajniki po svetu. S pomočjo dveh anten in sprejemnika Latin American VLF Network, ki se nahajajo na Inštitutu za geofiziko (Instituto de Geofísica), na univerzi Universidad Nacional Autónoma de México, smo v času popolnega Sončevega mrka (ZDA, 21.8.2017) uspešno izmerili potek amplitude in faze VLF valovanja z oddajnika NDK. Predstavil bom različne modele, ki simulirajo pojav, izmerjene rezultate in nekatere probleme s katerimi se soočamo.
 
in
STARI OBSERVATORIJ V TARTU
pom. akad. dr. Renato Lukač
Predstavljen bo stari observatorij v estonskem mestu Tartu. Le-ta je zdaj muzej, obiskovalcem pa razkriva bogato zbirko astronomske opreme, med katero še posebej izstopata Fraunhoferjev 9,5 colski refraktor iz leta 1824 in Zeissov 8 colski refraktor iz leta 1912.
 
Po predavanju bomo v primeru ugodnega vremena organizirali astronomska opazovanja.
 
Vljudno vabljeni in lep pozdrav, dr. Mitja Slavinec
 
 
 

You must be logged in to post a comment.

Accessibility