Napisal kmica-admin Dne 12. Jun 2018 0 Komentarjev

Gimnazija Murska Sobota je z aktivnostjo “Astronomija” vključena v projekt Razvojno središče talentov (RaST), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Šola je dodala k odobrenim stroškom projekta še nekaj lastnega prihodka in uspeli smo kupiti nov zelo praktičen teleskop.

Na astronomskem večeru smo krstili novi telskop:) Po pozdravnih govorih predsednika AD Kmica dr. Mitje Slavinca in ravnatelja Gimnazije Murska Sobota Romana Činča je sledilo predavanje o spektroskopiji, katero je pripravil Darko Kolar. Poučil nas je o valovni naravi svetlobe, poudarek pa je bil na uporabi spektroskopskih tehnik za astronomska opazovanja. Predstavil je tudi nekatere lastne meritve. Rok Vogrničič je predstavil novi gimnazijski teleskop Skywatcher SKYLINER-200P CLASSIC0 (203MM (8″) F/1200 PARABOLIC DOBSONIAN TELESCOPE).
Sledil je premik za gimnazijo in krstno astronomsko opazovanje z novim teleskopom. Nebo sta krasila Jupiter in Venera, ogladali pa smo si še nekaj zanimivih nebesnih objektov. Novi teleskop se je izkazal kot zelo priročen in kot odličen kompromis med ceno in kvaliteto. Zanesljivo si bomo z njim še dostikrat popestrili večere.

Zapisal in fotografiral: dr. Renato Lukač

You must be logged in to post a comment.

Accessibility