Napisal kmica-admin Dne 22. Jul 2018 0 Komentarjev

Od ponedeljka, 2. 7. do petka 7. 7. 2018, je v Gornjih Petrovcih potekal tradicionalni astronomski tabor v organizaciji astronomskega društva Kmica. Udeleženci so od začetka tedna spoznavali in se učili o zakladih daljnega in bližnjega vesolja, večinoma čez dan, saj jim je vreme ponoči povzročalo preglavice.
Delo v skupinah
Udeleženci so se prvi dan tabora razdelili v skupine glede na predznanje in interes. Delali so v skupinah astrofotografije, radijske astronomije, astrofizike in osnov astronomije. Astrofotografi so se učili postopka zajema in obdelave fotografij Jupitra, Saturna, Lune ter svetlejših meglic. Skupaj z mentorjem so ustvarijali tudi povzetni video dogajanja na taboru. Astrofiziki so se podali v programiranje, radijski astronomi so merili nizkofrekvenčne bliske Jupitra, osnove astronomije in dela s teleskopi pa se se učili v ločeni skupini.
Večerna predavanja
V ponedeljek je večerno predavanje na temo življenja v vesolju imel pom. akad. dr. Mitja Slavinec, v torek je orientacijo po nočnem nebu, astronomska opazovanja in delo s teleskopi predstavil Mario Pezer, v sredo pa se se udeleženci naučili še o spektroskopiji, o kateri je predaval Darko Kolar.
Zabavni del
Udeleženci tabora niso samo trdo delali, saj so vendar začele počitnice, ampak so tudi tekmovali v zabavnih igrah, ki so vključevale “Kamen, škarje, papir,” izdelavo papirnatih letal, izdelavo in spuščanje raket na vodni pogon, nogomet in še nekaj drugih.
Zaključek tabora
Petkov večer s predavanjem in slavnosnim zaključkom tabora je bil odprt za javnost, obiskovalci so se jim lahko pridružili ob 19.00. Takrat je o gravitaciji predaval pom. akad. dr. Renato Lukač, nato so sledile še predstavitve udeležencev in slavnostna podelitev diplom.
Besedilo in fotografije: Andrej Hanžekovič

You must be logged in to post a comment.

Accessibility